ФУРНИРОВАНА, ЛАМИНИРАНА ИЛИ БОЯДИСАНА МАСА

       За всички професионалисти в бранша разликата между мебели, покрити с ламинат, и такива, покрити с естествен фурнир, се вижда още на пръв поглед. За нетренираното око на клиентите обаче тази разлика е трудно доловима.
Фурнирът е естествен материал. Той представлява много тънък лист дървесина (под 3мм), получен чрез паралелни срезове на предварително обработен дървесен труп. В зависимост от посоката на рязане и видът на дървесината, фурнирният лист има различен цвят и рисунък. Цветът може да се променя чрез лакиране или байцване, но рисунъкът е постоянен и се запазва независимо от цветовата обработка. Той е уникален за всеки фурнирен лист, тъй като  дори следващият срез от същия дървесен труп преминава през различни годишни пръстени и така се създава друг рисунък. Това придава невероятна красота на фурнированите мебели и внася топлина и уют в помещенията, където те са поставени. Фурнированите мебели са неразличими от тези от масив, но избягват недостатъците на масива - измятане, сцепване, чепове и т.н. Плотовете и краката на трапезния вариант са абсолютно еднакви на вид, защото са от един и същ материал, с една и съща обработка. В секцията с цветове сме показали няколко от възможните цветове (байцове) на доставчиците ни. 
Ламинатът се нарича още технически фурнир. Той не е естествена суровина, а се произвежда от меламин, PVC и др. синтетични вещества. По външен вид наподобява истинско дърво, като могат да му се придадат всякакъв цвят и рисунък, така че става близък до фурнира. За разлика от него обаче той не притежава природна уникалност  и е идентичен при съответната серия продукти. За сметка на това пък има висока степен на устойчивост и дълъг период на износване. В този случай краката на трапезния вариант се бядисват с боя по RAL или байц в зависимост от избраната плоча. Стараем се избрания цвят да е максимално близък до този на плочата, но все пак е възможно някой да открие разлика. Но такава разлика спокойно може да се приеме като пренебрежимо малка, тъй като краката са под плотовете и във всички случаи светлината пада върху тях по по-различен ъгъл.
Боядисаната маса се прави от ПДЧ или MDF, като се шлайфа, грундира и боядисва. Боята е специална полиуретанова боя за мебели с втвърдител и покритието е с достатъчна устойчивост. Предимството е огромния брой цветове, който може да изберете от тук, и възможността за заобляне на ъглите. При изискване за висок гланц може да се използват автомобилни бои. Оскъпява масата с от 130 до 200 лева.
       Трудно е да се каже кое покритие е по-добро и е въпрос на лични предпочитания на клиента каква маса ще избере. Ако държите цвета на масата да е абсолютно еднакъв с останалите Ви мебели - разходете се до някой магазин, предлагащ горепосочените байцове, бои или ламинирани плочи! Всички вносители, производители и търговци твърдят, че показаните на монитора цветове могат и да се различават от истинските, и затова препоръчват посещение на техен магазин за избор от мострите им. Но досега не сме имали клиент, който да е бил недоволен от избора си на цвят по интернет.